Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Υπηρεσιες cloud. Τι να επιλεξετε; Μια μικρη βοηθεια...Η ανάλυση της τεχνολογίας cloud είναι μεγάλη (προσωπική εκτίμηση, ο όρος δεν πρέπει να μεταφράζεται γιατί δεν σημαίνει κάτι το σύννεφο ή νέφος). Είναι μια νέα τεχνολογία που έχει μπει τελευταία στη ζωή μας για τις καθημερινές εργασίες αλλά και στην ζωή των τεχνικών, διαχειριστών συστημάτων. Χοντρικά μπορείτε να πείτε ότι cloud σημαίνει να έχετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και από οποιαδήποτε συσκευή. Επόμενο μεγάλο ερώτημα είναι η ασφάλεια και η πρόσβαση των δεδομένων αυτών.

Οι πιο διαδεδομένες υπηρεσίες είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (βλέπε gmail, outlook, yahoo κλπ) και τα πρόσβαση στα αρχεία σας (βλέπε google drive, MS one drive, Apple iCloud, Dropbox, facebook κλπ). Για μερικούς βολεύει πολύ και το κοινόχρηστο ημερολόγιο.

Ας αναλύσουμε όμως τα παραπάνω. Τόσο το mail όσο και η φιλοξενία των αρχείων σας γίνεται σε servers που συνήθως δεν γνωρίζετε που βρίσκονται, αλλά και ορισμένες φορές αποδέχεστε τους όρους χρήσης που σας προτείνουν χωρίς να τους διαβάσετε. Συνήθως μέσα στα μικρά γράμματα αναφέρει ότι η εταιρία θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως για να προφυλαχτεί η εταιρία που θα σας παρέχει την υπηρεσία, ώστε να αποφύγει περιπτώσεις τρομοκρατίας ή κάποιας επιλήψιμης πράξης που θα απαιτήσει την πρόσβαση στον λογαριασμό του χρήστη για έλεγχο των δεδομένων του. Όμως οι εταιρίες πιθανό να δημιουργούν αλγόριθμους αναζήτησης ειδικών λέξεων στα δεδομένα σας ώστε να χτυπούν το καμπανάκι όταν βρουν κάποιες και ορισμένες φορές μπορεί να σας εμφανίζουν διαφημίσεις ανάλογα με τις συζητήσεις σας.

Έχω ακούσει από πολλούς να λένε, "εντάξει μωρέ, δεν έχω να κρύψω τίποτα". Νομίζετε ότι δεν έχετε να κρύψετε κάτι. Οι φωτογραφίες που πιθανό αποθηκεύετε ή ανεβάζετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κάποια δεδομένα που θέλετε να βλέπετε εσείς ή κάποιος του συγγενικού σας περιβάλλοντος. Στην ουσία όμως μπορεί να έχει πρόσβαση και κάποια άλλη εταιρία που ίσως να πουλήσει τα δικαιώματα των φωτογραφιών σε τρίτους όταν και εάν γίνετε γνωστός. Γενικά πάντα έχετε να κρύψετε κάτι και ας μην το σκέφτεστε τώρα.

Η λύση στο παραπάνω πρόβλημα έρχεται να δώσουν το seafile, ownCloud ή Nextcloud (υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες αλλά αυτές μας απασχολούν κυρίως εδώ). Τι κερδίζετε χρησιμοποιώντας τέτοια λύση; Καταρχήν στήνετε το πρόγραμμα αυτό είτε σε δικό σας χώρο στο σπίτι είτε νοικιάζετε χώρο από έναν host. Στην πρώτη περίπτωση έχετε περιορισμό ταχύτητας στην χώρα μας (υπάρχουν λύσεις με γρήγορη ταχύτητα upload αλλά για αρκετούς είναι απαγορευτικό το κόστος). Στην δεύτερη περίπτωση δεν ξέρετε που βρίσκονται τα δεδομένα μεν αλλά τουλάχιστον έχετε εμπιστοσύνη στο άτομο που σας νοίκιασε τον χώρο.


Μετά τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2016, έχουμε δυο επιλογές (καλό για τους χρήστες). Το ownCloud (μετά την αποχώρηση των core developer) έχει επικεντρωθεί στο core που έχει να κάνει με την αποθήκευση-διαμοιρασμό των αρχείων μας. Υπάρχει η δυνατότητα των προσθέτων αλλά δεν προτείνεται λόγω σταθερότητας. Η κοινότητα έχει μικρύνει (μη σας πω ότι έχει εξαλειφθεί) και δεν γίνεται γρήγορη ανάπτυξη. Προσέχουν περισσότερο (ή καλύτερα ΜΟΝΟ) το core και γι'αυτό έχουν κρατήσει τους μεγάλους πελάτες.
Από την άλλη το Nextcloud που έχει τσιμπήσει τους core developers του ownCloud καθώς και την κοινότητα, αναπτύσσεται γρηγορότερα μεν τόσο στην βάση του όσο και στα πρόσθετα αλλά δεν γνωρίζουμε τι γίνεται από άποψη σταθερότητας. Έχει εισάγει πρόσθετα πχ για mail, επικοινωνία με φωνή (spreed) κλπ. Τα πρόσθετα αυτά αφενός ανοίγουν πόρτες και κενά ασφαλείας αφετέρου προσθέτουν αστάθεια (πχ μετά την αναβάθμιση του βασικού server από την μια έκδοση στην άλλη, δεν θα ξέρετε εάν θα δουλεύουν και τα πρόσθετα).
Το Seafile από την άλλη ίσως είναι η πιο ασφαλής πλατφόρμα αφού χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα ανάπτυξης και διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τον server.


Για τους λάτρεις των διανομών linux, μπορείτε να παρομοιάσετε το ownCloud ως μια έκδοση LTS διανομής (την επιλέγετε εάν θέλετε να έχετε σταθερότητα χωρίς να βάζετε τα fancy προγράμματα, τις νέες εκδόσεις κλπ). Το Nextcloud παρομοιάστε το με μια έκδοση rolling διανομής. Μπορείτε να το έχετε το ίδιο σταθερό όσο την LTS αλλά χρειάζεται να έχετε το νου σας και να διορθώνετε μόνοι σας το κάθε σφάλμα που θα εμφανίζεται. Όχι ότι στην LTS δεν θα σας εμφανιστεί κάποιο σφάλμα αλλά προφανώς οι διορθώσεις θα είναι πιο γρήγορες.

Υπάρχουν πολλοί οδηγοί πως μπορείτε να μεταφερθείτε από την ownCloud εγκατάστασή σας στο Nextcloud. Πριν το κάνετε (αν το κάνετε) ξανασκεφτείτε το τι θα κερδίσετε αν το κάνετε. Επίσης προτού το κάνετε, κρατήστε ένα καλό backup τόσο των αρχείων σας όσο και όλης της εγκατάστασης διότι μπορεί να αποφασίσετε να ξαναγυρίσετε στο ownCloud.